Základní stravovací principy, které často zaručí úspěch? 

29. července 2017, Petr Novotný, výživový poradce

Ze všech stran se nám nutí a podbízejí různá moudra. Známe skutečný obsah často notoricky známých pojmů, kterými nás poučují lékaři, nutriční terapeuti či výživoví poradci?

1. PESTROST (snaha zajistit na talíři co možná nejširší okruh známých skupin potravin, konkrétně např. zeleninu, ořechy a semínka, ovoce, obiloviny, luštěniny, maso, vejce, mléčné výrobky a zároveň zajistit v ideálních poměrech konkrétní makroživiny /bílkoviny, tuky, sacharidy/ a mikroživiny /minerály, vitamíny, apod./

2. PRAVIDELNOST (možná každému jasné, ale přesto se jedná o jeden z klíčových principů. Často se lze setkat s řadou chyb, jakými jsou konzumace nižšího počtu obřích porcí nebo naopak příliš velkého počtu miniporcí tzv. uždibování - i toto je nicméně otázkou individuality. Uplatněním tohoto pravidla v praxi však mnohem lépe potravu strávíme a i pozitivní efekt v podobě redukce tukových zásob nám bude přínosem.

3. STŘÍDMOST (znamená ohlídat si objem porcí, které si servírujeme. Obžérství není v našich zeměpisných šířkách bohužel ničím neobvyklým. Ruku na srdce, ne každý pozná tu správnou míru)

4. KLID A POHODA při jídle (není nic horšího než nadýmání, nevolnost po jídle, tlaky v žaludku v důsledku nedostatečného kousání)

O dalších neméně důležitých principech někdy příště.