Dnešní potraviny a výživová hodnota?

19. srpna 2017, Petr Novotný, výživový poradce

Krátké zamyšlení. Pojem vyčerpaná půda (díky nadměrné produkci) není ničím neznámým. Potraviny, které vyrostly na takové půdě, jsou co do obsahu živin chudé. Použitím chemických hnojiv, dochází k hubení např. důležitých mikroorganismů. Ty jsou důležité pro tvorbu některých vitamínů či živin. Nemluvě o znečištěné vodě, vzduchu. 

Přestože víme, že právě zralost je alfou omegou optimální výživové hodnoty, tak fakt, že některé plody sklízíme dříve, než dozrají, bereme jako zcela normální věc. V potravinách se běžně užívají různá aditiva jako barviva, vosky, zahušťovadla, stabilizátory, konzervanty, bělící látky, emulgátory atd. O tom, jaký vliv na zdraví mají, jak vysoké dávky a jak dlouhodobě možné je takové látky konzumovat, se vedou diskuze. 

Ošetření zeleniny, ovoce, masa, ryb, obilovin, koření, mléčných výrobků a dalších potravin za účelem prodloužení doby skladování je běžnou praxí. Přitom víme, že při těchto ošetřeních dochází až k 80% ztrátám důležitých vitamínů (např. ozařováním). Již běžnou součástí potravin, které prošly nějakou technologickou úpravou, je vysoký obsah jednoduchých cukrů typu fruktóza, glukózovo-fruktózový sirup apod. Nemůžeme se divit, že jsme překyseleni, zvyšuje se nám hladina cukru v krvi, nemluvě o rychlejším množení nežádoucích mikroorganismů v trávicím traktu. Potraviny, které se tak dostanou do našich spižíren, jsou často energeticky syté, ale nutričně chudé. Není nic překvapivého, že pojem malnutrice (= podvýživa) je dnes naprosto běžný i u obézních lidí či aktivních sportovců.

Jak z tohoto bludného kruhu ven? To nás čeká v dalších zamyšleních...