Dovolená, společenské akce, oslavy a jak je "přežít" a nepřibrat? 

22. července 2017, Petr Novotný, výživový poradce

Asi se shodneme, že dovolená se má prožít a ne "přežít" Pokud si cokoli z jídla, na které máme chuť, odepřeme, vznikne pomyslný prázdný prostor, který pokud není "zaplněn", vznikne určitá emoční nerovnováha, která je v konečném důsledku horší než nějaký ten "gurmánský prohřešek".

Jedna "povedená" společenská akce by nás metabolicky ani jinak zásadně z rovnováhy vyvést neměla.

Nastiňme si pár jednoduchých základních tipů, které známe, ale většina populace je neřeší:

1) Jídla vybíráme taková, u kterých odhadneme, že mají nižší glykemický index (tzn. nezvýší hladinu krevního cukru tzv. glykémii natolik, aby se tělem nevyužitá anergie uložila do tukových zásob)

2) Pověstná střídmost platí nade vše. Jíst po malých porcích, důkladně žvýkat a jídlo si užít a nezhltnout ho za pár minut - i rychlost má vliv na zvýšení glykémie.

3) Mixovaná jídla, nápoje (myšleno na drobnější částky) - mixováním zvětšíme celkový povrch potraviny, tím i její stravitelnost. Takovou porci sníme podstatně rychleji než jídlo, které normálně koušeme. Dochází k vyšší využitelnosti živin a nárůstu glykemického indexu a opět se vše může projevit na nechtěném nárůstu našich tukových zásob.

4) Pití - obecně pít dostatek tekutin, zásadně neslazených. Co se týká alkoholu - je to kalorická bomba (prázdné kalorie). Navíc pohledem na etiketu zjistíme, že převážná většina alkoholických nápojů obsahuje navíc přidaný cukr (týká se i některého tvrdého alkoholu). Je známo, že alkohol zvyšuje chuť k jídlu. A zde číhá teoreticky "větší" nebezpečí než samotný alkohol. Mnohdy je objem i složení snědeného jídla mnohem větší a rozmanitější než když jídlo alkoholem nezapíjíme.

Celé je to vlastně jen o vnitřní disciplíně a rovnováze. Pokud tzv. "lítáme" od extrémně sladkého k extrémně slanému a prokládáme to alkoholem, tělo je zmateno a tím spíš bude chtít další a další dávky takového jídla, které odvádí tělo od pomyslné rovnováhy, bohužel i rovnováhy mentální, psychické. Příklady potravin odvádějící organismus od pomyslné rovnováhy si představíme zase brzy. Sami už ale trochu tušíte, že?