Celer - "obyčejná" zelenina s neobyčejnou mocí na klouby?

2. srpna 2017, Petr Novotný, výživový poradce

Kromě kořenu celeru jsou jedlé také jeho listy. Najdeme v nich až 2x více vitamínu C než v citronu (ve 100 g cca 75 mg vitamínu C). Obsažené éterické oleje jsou příčinou jeho specifické chutě a chrání jej před útokem plísní a baktérií. Celer obsahuje provitamin A, vitamíny skupiny B, vitamín K, E, minerální látky zvláště draslík, dále fosfor, vápník, sodík, hořčík, železo, jód.

Naši předkové doporučovali celer údajně při dně, revmatismu a artritidě. Pravidelná konzumace syrového celeru nebo šťávy z něj dokáže výrazně ulevit kloubům nebo při migrénách. Celer je totiž silně zásadotvorný a tak srovnává tělesné pH na přijatelnou úroveň. 

V říši zeleniny patří celer mezi nejsilnější alergeny! Tato jeho negativní vlastnost tepelnými úpravami bohužel nemizí. Výjimkou nejsou ani lokální reakce při jeho zpracování v kuchyni - kopřivka na rukou, rýma nebo slzení očí. V extrémní situaci a spíše výjimečně může mít reakce po požití celeru i podobu anafylaktického šoku.

Pozitivem při trávení je právě jeho zásadotvorné působení. Byť se to nemusí zdát, ale termicky je celer osvěžující zeleninou. Do parného léta tedy značka ideál.