Pálení žáhy nejen o dovolené

13. srpna 2017, Petr Novotný, výživový poradce

První den dovolené, dobroty všeho druhu se na nás hrnou ze všech stran a my většinou podlehneme ... Následuje dobře známé pálení žáhy a usilovná snaha tento stav zvrátit tak, abychom mohli další dny dovolené fungovat. 

Poznáváte se? Jak vlastně pálení žáhy vzniká? V žaludku se při trávení tvoří poměrně vysoké množství kyseliny, která nám nijak neškodí, neboť žaludek vytváří ochranou sliznici a dolní svěrač (sval) jícnu se uvolňuje pouze při průchodu potravy. Často se ale stane, že se svěrač plně neuzavře a kyselina ze žaludku vystoupá do jícnu. Ten však není chráněn sliznicí tak dobře jako žaludek a vznikají tak pálivé pocity (tzv. pálení žáhy). 

Často jsou příčinami vzniku těchto pocitů přejídání, nadváha, kouření, těhotenství, sportování bezprostředně po jídle nebo i příliš těsné oblečení (pochopitelně v oblasti žaludku). Stres, pocity strachu a úzkosti nás o dovolené mohou přepadnout stejně jako v jiné dny - i to jsou faktory, které lehce naruší činnost žaludku i hladkých svalů, které mají na starost trávení. Výsledkem může být opět pálení žáhy. 

A které druhy potravin někdy velmi rády způsobují uvolnění uzávěru jícnu? Např. káva, čokoláda, pomerančová šťáva. Jak tedy zmírnit nepříjemné pocity pálení žáhy? Např. vypitím sklenky vlažné vody po jídle. Uklidňující účinky mají i některé čaje jako heřmánkový, zázvorový či fenyklový. Je vhodné upravit jídelníček směrem k omezení zbytečně okyselujících potravin (maso, mléčné výrobky, sladkosti, káva, alkohol) a zvýšit zastoupení zásadotvorných potravin. Příklady takových potravin představíme zase jindy.