Pár tipů k SUPERPOTRAVINĚ jménem VEJCE
2. září 2017, Petr Novotný, výživový poradce
Lidé se v současné době předhánějí v pojídání různých méně známých či přímo exotických SUPERPOTRAVIN. Často ale zapomínají na SUPERPOTRAVINU jejíž název již tak exoticky nezní. Ano, takovou potravinou mohou být v našich podmínkách "obyčejná" vejce. Proč?
Vejce obsahují plnohodnotné bílkoviny (tj. plné aminokyselinové spektrum, což znamená, že z nutričního hlediska jsou poměry obsažených aminokyselin takřka ideální). Vejce jsou dobrým zdrojem zinku. Žloutek je zdrojem B vitamínů (vegetariáni ocení především B12 důležitý pro nervový systém)
Podle výzkumů nedokáže cholesterol ve vaječném žloutku u zdravých jedinců významněji zvýšit hladinu krevního cholesterolu. Mnohem horší a nebezpečnější je konzumace nasycených (nezdravých) živočišných tuků z nevhodných zdrojů. Fanatické vyhýbání se potravinám s obsahem cholesterolu může vést k poruše jater, pohlavních či hormonálních orgánů.
A jaké se vyplatí sledovat principy při konzumaci a skladování vajec?
- Jíst pokud možno co nejčerstvější vejce. To poznáme tak, že když jej ponoříme do vody, zůstane ponořené a po rozklepnutí se nesleje žloutek s bílkem.
- Nejstravitelnější úprava vajec je na tzv. na hniličku. Vajíčka natvrdo jsou hůře stravitelná.
- Nejvíc nevhodný (bohužel i nejčastější) způsob úpravy je pečení - proč ? Protože při něm vzniká oxidovaný cholesterol, který je pro zdraví více nebezpečnější než cholesterol přítomný ve vařeném vajíčku.
- Nevhodná je kombinace vajec s jinými bílkovinami, včetně časté kombinace s luštěninami a tukem, protože vzniká obtížně stravitelný pokrm (tento parametr je vhodné sledovat hlavně při různých trávicích obtížích)
- Vejce směřujeme ostřejší špičkou dolů, aby bílek zůstal ve středu a nebyl v kontaktu se vzduchovou kapsou na širším konci. V lednici takto vydrží delší dobu.
- Vejce je pochopitelně vhodné skladovat v chladu.
Při trávení působí vejce kyselinotvorně (okyselují organizmus). Termicky jsou vejce neutrální (tj. nejsou ani ochlazující ani ohřívající potravinou).