Jógu cvičit, jógu žít ...

23. září 2017, Eva Černá, Studio Fitness KA

Dlouho jsem přemýšlela, jaký by byl nejlepší začátek pro úvodní článek. Posadila jsem se na lavičku a chvíli pozorovala dění kolem. Sledovala jsem všechny lidi kolem - spěchající, hemžící se davem, sebestředně se soustředící na svůj cíl. Pak jsem si všimla dvou malých dětí opodál. Jedno honilo holuba, druhé na první cákalo vodu z blízké fontány. Jejich smích mi rezonoval v uších a právě v tu chvíli jsem si uvědomila, jak se příliš často soustředíme na cíl před námi a zapomínáme na to malé dítě uvnitř každého z nás. Na to radostné a bezstarostné "já", které nám pomáhá zapomenout na stres a chaos okolo nás a díky kterému si uvědomíme, že čím jsme našemu cíli v tom všem shonu zdánlivě blíž, tím je náš cíl zase o krok dál ...

To krásné a jednoduché na praktikování jógy je právě uvědomění si, že samotná cesta je vlastně naším cílem. Je potřeba zklidnit svou mysl a pocítit životní energii prostřednictvím jednotlivých ásan (pozic). Některé nás ve výdržích dokáží zklidnit, jiné naopak rozproudí tok energie naším tělem a právě průnik těchto dvou "světů" zharmonizuje tělo i mysl a nechá nás na okamžik setrvat v našem přirozeném středu.

Pokud se na jógu podíváte více "evropskýma" očima, uvidíte skvělé cvičení, které má při určité pravidelnosti prokazatelně pozitivní vliv na naše tělo. Díky józe si zlepšíme celkové držení těla, zvětšíme dechovou kapacitu plic, podpoříme funkci střev, oběhu lymfy a posílíme imunitní systém. Blahodárný vliv má i na naší pohybovou soustavu - zvyšuje pružnost těla, zlepšuje rovnováhu, posiluje svaly (a to především ty hluboko uložené). Jóga je tedy perfektním kompenzačním cvičením pro sportovce ať už vrcholové či rekreační, pro všechny trpící bolestmi zad a kloubů, pro lidi se sedavým zaměstnáním či naopak fyzicky pracující. V józe si zkrátka každý najde to své bez ohledu na věk, pohlaví či fyzickou zdatnost. Jóga je pro všechny napříč celou populací.

V józe cvičíme pouze vahou vlastního těla. Můžeme využít různých pomůcek, které nám pomohou dostat se do plné pozice nebo nám naopak cvičení ztíží, čímž můžeme pomyslnou laťku našich schopností posunovat stále dál. Mírou intenzity cvičení nám pak jsou různě dlouhé intervaly výdrží v daných pozicích.

Druhým způsobem, jak můžeme nahlížet na jógu je řekněme jako na životní styl. Zatímco západní (chcete-li evropské) pojetí jógy je zaměřené spíše na tělesnou schránku, to tradiční - východní, se snaží o zharmonizování těla a mysli. Pokud cvičíte jógu pravidelně a dlouho, jednoduše pro vás přestane být jen pouhým cvičením, ale stane se cestou, na které se skrze různá dechová cvičení, asány (pozice) a meditaci vše minulé a budoucí změní pouze v přítomný okamžik.

Může se zdát, že existuje mnoho druhů jógy a obzvlášť poslední dobou, jakoby se stávala jakousi módní záležitostí. Jóga je však jen jedna. Rozdíl je pouze ve způsobu dosažení patřičného cíle a věřte, že nastolení rovnováhy uvnitř každého z nás je práce nejméně na celý život.

Ve výsledku je vlastně úplně jedno, jak jógové cvičení pojmenujeme. Zda se přikloníme k západnímu či východnímu pojetí jógy, nezáleží ani na důvodu, který vás k tomuto cvičení dovede. Přijďte si sami vyzkoušet, zda je právě tohle směr, po kterém ať už vaše tělo či mysl touží. Protože je skvělé si jógu zacvičit ... mnohem lepší je však jógu žít.

https://www.studiofitnesska.cz/
autorka fotografie: Eva Černá