Jak číst obaly na potravinách?

11. listopadu 2017, Petr Novotný, výživový poradce

V dnešní době je při nákupu jakýchkoli potravin prakticky nezbytné číst jejich obaly.

Ne každý na obal dobře vidí, ne každého baví obal číst. I když se většina nakupujících čtení spíše brání, můžeme při správném čtení získat poměrně rychle cenné informace o kvalitě, nutričních hodnotách konkrétní potraviny.

Co je dobré sledovat?

Trvanlivost
Je to prakticky nejdůležitější informace, o kterou bychom se měli zajímat. Nákupem prošlého zboží riskujeme, že potravina může být zkažená, napadená plísní.

Složení výrobku (obsahu surovin)
Zákon nařizuje výrobci, aby uváděl výčet jednotlivých ingrediencí vždy v sestupném pořadí. To znamená, že vždy je na prvním místě v seznamu uvedena taková složka, která je obsažená v největším objemu.

Energetické složení výrobku
Sledujme hodnoty kalorií, chcete-li - počty kJ (kilojoule) a kcal (kilokalorie); (1 kcal = 4,18 kJ).

Obsah soli
Existují potraviny, které používají jako konzervační látku sůl. Vysoký příjem soli (z důvodu obsahu sodíku) může zatěžovat ledviny, zvyšovat krevní tlak, zadržovat vodu v organismu.

Obsah cholesterolu
Platí to především o výrobcích s obsahem živočišných tuků, polotovarech z masa (konzervy, paštiky).

Obsah vlákniny
Platí to nejen pro výrobky, jejichž základem jsou rostlinné složky, ale některé druhy rozpustné vlákniny (např. inulin, pektin) výrobci přidávají do tzv. funkčních potravin (mléčné výrobky, pečivo...).

Obsah aditiv
Na aditiva NIKDY nezapomínejme. Čím méně jich budeme konzumovat, tím lépe.

Uveďme některé vybrané informace, které na každém výrobku musí být povinně vyznačeny:

  • množství (v jednotkách g, kg, ml, l)
  • datum použitelnosti - bývá označeno "spotřebujte do:" nebo "minimální trvanlivost do:",
  • obsah jedlé soli (pouze v případě, že je sůl v potravině obsažena ve větším množství než 2,5 %),
  • zdravotní upozornění - pokud výrobek obsahuje složku, která způsobit zdravotní problémy (např. lepek pro nemocné celiakií nebo aminokyselina fenylalanin pro fenylketonuriky),
  • obsah geneticky modifikovaných složek - u potravin, které obsahují geneticky modifikovaný organismus nebo byly geneticky upraveny.