5 příčin celulitidy 
aneb Dá se s tím něco dělat, nebo nedá?

11. ledna 2018, Petr Novotný, výživový poradce

Není CELULITIDA jako CELULITIDA

Označení celulitida se též používá pro zvláštní druh hrudkovitého tuku u žen. Někdy zase slyšíme výraz pomerančová kůže - nechtěné hrbolky a důlky na různých partiích (nejčastěji na stehnech, hýždích, někdy také na pažích a podbřišku). U pokročilejších stádií nejsou neobvyklé ani otoky.

Název celulitida označuje ale i bolestivý zánět tkání, což je POZOR zcela jiné onemocnění! Tedy nezaměňovat.

Často si ženy kladou otázku, zda lze s celulitidou zatočit vhodnou stravou.

O příčinách se vedou dlouholeté odborné diskuze ... Ty z vás, které se již nad toto téma povznesly, dál číst nemusí. Pro ty, které to zajímá, zrekapitulujme jen některé z možných příčin:

  1. Poruchy tvorby kolagenu
    Tvorba kolagenu se dá podpořit přísunem vitamínu C - doporučuji kvalitní dobře vstřebatelnou přírodní formu.
  2. Nahromaděné toxické látky v podkoží (tj. při neprůchodnosti lymfatických cest)
  3. Kombinace více faktorů (tzn. poruchy podkožního vaziva a hormonální nerovnováhy progesteronu a estrogenu)
  4. Užívání antikoncepce
    I když je vše otázkou individuality, souvislost užívání antikoncepce s rozvojem celulitidy je již dlouho prokázaná. A jelikož se jedná o hormonální zásah do organismu, není možné tyto účinky ničím "přetlouct".
  5. Dědičné vlohy

Bohužel je třeba na rovinu konstatovat, že neexistuje jedna jediná "účinná dieta = způsob stravování" a problém by byl mávnutím proutku pryč. V praxi je fungující a účinnou metodou kombinace stravy, ale i pohybu. Výsledky jsou velmi pozitivní. Takže není důvod házet flintu na žita.

Jedna z nejdůležitějších věcí, kterou se vyplatí dodržovat, je dostatečný a pravidelný pitný režim - optimální je čistá voda a bylinné čaje.

Zapomeňme na bílé pečivo, tučné maso, jakékoli mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku, potraviny s vysokým obsahem kuchyňské soli, jakékoli sladkosti.

Základem je snížení příjmu alkoholu a omezení kouření (nikotin a některé další látky z cigaretového kouře zhoršují látkovou výměnu). Do jídelníčku zařadíme více čerstvé zeleniny a ovoce, ryby a celozrnné výrobky. Tedy nic nového pod sluncem.