Čokoláda - kdy je pomocníkem a kdy nepřítelem?

11. února 2018, Petr Novotný, výživový poradce

Základem všech čokolád je kakaová hmota. Tu dokážeme vyrobit z kakaových bobů, které se fermentují a praží. Procesem pražení se mimo jiné odstraní např. vlhkost a nepříjemně páchnoucí aromatické látky. Z křehkého jádra se poté snadno uvolní klíček a slupky a jádra se snadněji dělí. Rozdrcená jádra se melou v kakaových mlýnech a zahříváním se hmota stává tekutou. Taková kakaová hmota tvoří základní prvek pro výrobu čokoládového kakaového prášku a kakaového másla. 

Čokoláda, hormony a další benefity

Z hlediska výživy lze doporučit kvalitní hořkou čokoládu (tzn. více než 70 % kakaové složky). Jedná se o bohatý zdroj hořčíku a v takovém případě funguje jako přírodní stimulant.

Čokoláda bohužel "skončila" v "šuplíku" špatných a nezdravých potravin, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné. To vše je pravda ovšem pouze v případě průmyslově produkovaných čokolád vyrobených z praženého a jinak přepracovaného kakaa s přidaným cukrem, mlékem, ztuženým tukem a jinými aditivy. Tmavá čokoláda bez rafinovaného cukru má ovšem zajímavé spektrum zdraví prospěšných účinků. Alergie či akné jsou důsledkem především zastoupeného mléka, respektive mléčných derivátů a dalších přidaných "chemických fajnovostí" přítomných v čokoládě. Konzumace syrového kakaa takové problémy obvykle nezpůsobuje.

Na náš organismus má čokoláda stimulující a povzbuzující účinky. Existuje mnoho látek, které z tohoto pohledu vědci zkoumali (např. anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin). Anandamid je látka přirozeně přítomná v lidském mozku, spojená s pocity blaženosti. Arginin a tryptofan jsou další pro naše tělo neméně významné aminokyseliny. Fenyletylamin bývá nazýván hormonem lásky a štěstí a je rovněž přítomen v kakau. V mozku vyvolává uvolnění dopaminu, dalšího neurotransmiteru, jež má vliv na nálady (ke zvýšené sekreci této látky dochází například při orgasmu)

Obsah kofeinu je v čokoládě poměrně nízký, v průměru se uvádí na 100 g hořké čokolády s 50 % kakaa cca 50-60 mg (odpovídá šálku slabší kávy).

Při trávení působí (hořká čokoláda) slabě zásadotvorně (tento účinek se ale odvíjí především od množství použitého cukru a způsobu pražení). Termicky je hořká čokoláda ohřívající pochoutkou.

Takže nebojme se čokolády, je potřeba jen zvolit tu kvalitní. Ta se pak ve výsledku dokáže všemi výše zmíněnými benefity honosit a je pro tělo vždy přínosem.