Stravou proti zácpě

23. března 2018, Petr Novotný, výživový poradce

Hned na úvod je potřeba začít pozitivně a konstatovat, že v případě, kdy příčinou zácpy není fyzické onemocnění, je možné zácpu velmi dobře eliminovat změnou stravovacích návyků. Níže si můžeme shrnout základní zásady a několik osvědčených postupů. 

Líná střeva

Pokud v dnešním světě nechceme trpět zácpou, budeme muset svoji pozornost zaměřit na omezení konzumace průmyslově nebo domácky zpracované, pečené a vařené potravy, denaturovaných produktů ze škrobu a cukru. Naše tlusté střevo není takovou stravou kvalitně a dostatečně vyživováno, a proto v konečném důsledku nedokáže dostatečně plnit funkce, ke kterým je určeno, tj. zažívací, vstřebávací a vylučovací (ve výsledku se prakticky vždy projevují zpomalenou peristaltikou - tzv. " líná" střeva).

Racionální strava by měla obsahovat i živé nezpracované potraviny - např. ovoce, zeleninu, ořechy a semínka, klíčky (důvodem je obsah enzymů v těchto potravinách). Pro správnou činnost střev ve všech směrech je nepostradatelná vláknina. Tu je potřeba do organismu dodávat pozvolna a nejlépe ve správných poměrech (rozpustná: nerozpustná, pokud možno ve prospěch vlákniny rozpustné) a je nutno zvýšit příjem tekutin (nejlépe čisté neperlivé filtrované vody). V případě snahy takovou vodu sladit dosáhneme většinou opačného účinku. Pokud začneme konzumovat více vláknité stravy, mohou se zpočátku objevit určité potíže - plynatost, nadýmání. Ty ale do několika dnů zmizí (tomuto stavu lze předejít tak, že veškeré změny v našem stravování realizujeme pomalu a postupně). Hlavním důvodem je možnost trávicího traktu se jim přizpůsobit - a to konkrétně především tvorbou enzymů a změnou peristaltiky).

PÁR TIPŮ:

Projímavé účinky mají např. švestky. Lze je konzumovat syrové, vařené, pečené ale i sušené. Syrové mají nejvíce aktivních enzymů, u sušených je potřeba počítat s tím, že se jedná o koncentrovaný zdroj energie cukrů. Jako další projímavé ovoce můžeme zmínit datle, fíky, meruňky a broskve.

Odvar nebo macerát ze lněných semínek skvěle podporuje peristaltiku a regeneruje sliznici střeva (odvar připravíme pětiminutovým povařením 1 lžíce lněných semínek v půl litru vody). Správnému vyprazdňování pomáhá i salát z okurek s citronem, cibulí a za studena lisovaným olejem. Způsobů je mnoho.

Je dobré si dát pozor na užívání kofeinu. U většiny lidí působí káva jako projímadlo, u někoho ale může způsobovat naopak zácpu. U části populace způsobuje zácpu i konzumace mléka a sýrů.