Trápí vás neustálé zahlenění spojené s nadýmáním?

12. května 2019, Petr Novotný, výživový poradce 

Na jednu stranu hlen jako takový je pro organismus nezbytný (pomáhá vylučovat odpady či zvláčňuje sliznice). Přemíra hlenu však zanese tkáně - to se pak projeví nejčastěji KAŠLEM a RÝMOU. Pokud jsou zahleněna STŘEVA, může se to projevit i nedostatečným vstřebáním důležitých živin.

Princip a problematika zahlenění ať už trávicího nebo dýchacího ústrojí velmi úzce souvisí s kvalitou stravy ve smyslu především její tzv. "živosti" neboli obsahu aktivních enzymů. To znamená, že potraviny, které nejvíce přispívají k zanesení tkání hlenem, jsou některé mléčné výrobky včetně sýrů, rafinované potraviny, cukry, koncentrované zdroje proteinů (proteinové nápoje) ale i přemíra masa. Významně hlenotvorná je pšenice. Při velkém zahlenění je vhodné snížit příjem všech potravin obsahujících lepek (pšenice, oves, ječmen a žito) a všech druhů sladkostí. Významné množství moderních jídel a potravin je již tepelně zpracováno, uvařeno a znovu ohříváno, sterilováno, mraženo, což znamená, že enzymy v nich obsažené jsou už zničené. Proteiny a tuky (mastné kyseliny) neobsahují žádné samotrávící enzymy. Nejsou tak obvykle správně stráveny, dostávají se dál do tenkého střeva nerozložené (nestrávené) a odtud do krevního oběhu pomocí činnosti mikroorganismů jako Candida, Escherichia coli atd., které umožňují nestráveným proteinům proniknout do krve. Cokoli z výše uvedeného, co nedobře strávíme, vytvoří následně různě silné vrstvy hlenu a vláknitého materiálu, vytvořeného z živých a mrtvých baktérií, hub a enterovirů. Důsledkem je tak časté porušení nejen bariéry filtru mezi střevem a krví, ale i imunitní ochrany.

A jaký je nejjednodušší, nejrychlejší a poměrně levný TIP na odhlenění organismu?

Čerstvé ovoce a zelenina nebo šťávy z nich lisované obsahují dostatek enzymů, vytvářejí minimum hlenu a pomáhají organismus velmi dobře pročišťovat!

Dieta s nízkým obsahem potravin, jež podporují vytváření hlenu, obzvlášť pomáhá při zánětech v těle. Dodáním enzymů např. formou čerstvého zeleninového salátu ke každému koncentrovanému jídlu můžeme napomoci nejen trávicímu procesu, ale výrazně omezíme i tvorbu hlenu.