Migréna a její časté příčiny nejen pohledem výživy 

24. listopadu 2018, Petr Novotný, výživový poradce

Lékem první volby jsou obvykle analgetika (jakákoli látka z rozmanité skupiny léčiv používaných k úlevě od bolesti a k dosažení analgestie, tj. stavu bez bolesti). Bohužel tyto léky řeší pouze následek a nikoli samotnou příčinu nepříjemné bolesti.

Kde můžeme tedy hledat konkrétní příčinu migrény? Pravdou je, že odhalit skutečnou a hlavní příčinu mnohdy zabere hodně času a zkoumání.

Pokud se nejedná o migrénu způsobenou následkem společenského veselí, můžeme si uvést některé spolupachatele, resp. spouštěče a obvyklé i neobvyklé příčiny MIGRÉNY nejen pohledem výživy. Některé z nich jsou poměrně jednoduše zjistitelné. Zde jsou některé z faktorů (bez pořadí důležitosti): 

  • Mechanické blokády krční nebo hrudní páteře plynoucí z nedostatku pohybu nebo i následkem úrazu v minulosti, který si ani neuvědomujeme. Tady je řešením návštěva zkušeného fyzioterapeuta.
  • Dlouhodobý nedostatek vody (dehydratace) - v tomto případě nejlépe kvalitní čisté neperlivé, neslazené, filtrované vody. Zde postačí pravidelný pitný režim.
  • Různé formy reakce na světlo. Obvykle se jedná o vliv umělého osvětlení, kdy velmi snadno dochází k podráždění centrální nervové soustavy.
  • U jedinců, kteří nejsou zvyklí jíst pravidelně, může jakýkoli výkyv (snížení) krevního cukru, a to zejména směrem dolů, také způsobit migrény. Zde je jednoduchou pomocí vyvážená, pravidelná strava nebo rychlá pomoc většinou v podobě jednorázového příjmu jednodušších forem cukrů.
  • Nedostatek nebo přebytek některých minerálů v organismu. Zde je obvykle prokázaný deficit hořčíku. Vyšší obsah tohoto minerálu najdeme v potravinách jako mandle, oříšky kešu, semínka, kvalitní hořká čokoláda, čerstvé druhy ovoce a zeleniny. Obvykle se jedná o potraviny, které se obecně v jídelníčku nevyskytují často, z čehož pak nepřímo vyplývá nechtěný nedostatek hořčíku.
  • Nedostatek pohybu - resp. okysličení všech svalových skupin, včetně nedostatečného okysličení mozku, který může reagovat opět nepříjemnými bolestmi.
  • Hormonální nerovnováha - obvykle se týká ženské části populace (můžeme řešit často změnou stravy ale i doplňky stravy).
  • Nedostatečný příjem některých kvalitních bílkovin.
  • Některé potraviny s obsahem aminokyseliny tyrosinu mohou migrény naopak vyvolávat (např. avokádo, zelí, konzervované ryby, pivo a víno, mléčné výrobky, tvrdé sýry apod.).
    Brambory obsahují toxické glykoalkaloidy, především pak solanin a chakonin. Dokonce, i když sníme jen malé množství, může solanin u citlivých jedinců vyvolávat migrény nebo otupělost.
    U malého procenta dospělých mohou způsobit migrénu banány.
  • Alergie a potravinové intolerance, histaminová intolerance.
  • Zácpa, stres
  • Nadbytek, ale i nedostatek spánku

Výše uvedené vlivy mohou vyústit ve vznik pravidelných (a hlavně opakujících se migrén).

Než-li sáhneme po jakémkoli analgetiku, zkusme popřemýšlet o tom, odkud příčina bolesti hlavy může přicházet. Někdy je cesta k odhalení nechtěné příčiny migrény velmi rychlá někdy zdlouhavější, ale určitě stojí za to se na ní vydat.