Často se přejídáme a přitom jsme podvyživení ...

20. srpna 2019, Petr Novotný, výživový poradce 

V současné době je dostupných mnoho informací o různých speciálních způsobech stravování, v nichž může být obtížné se orientovat. Pokud svoje stravování chceme zlepšit, vždy je dobré mít dobře nastavený základ = dodržovat několik jednoduchých, avšak důležitých pravidel. 

Nejdříve si však řekněme něco o současném trendu úpravy potravin a z něho plynoucí podvýživy.

Podvýživa

Ačkoli máme pojem podvýživa spojený spíše se zeměmi třetího světa, není tak výjimečná ani v našich končinách. Paradoxně se často týká obézních jedinců a její výskyt je souhrou více faktorů.

Prvním je nadprodukce v zemědělství, kvůli které mizí z půdy cenné živiny. Ty pak následně chybějí i ve vypěstovaných plodinách - každým rokem, kdy půda neodpočívá, se z ní ztrácí.

Problémem je i používání chemických hnojiv, které mimo jiné hubí důležité mikroorganismy nezbytné pro tvorbu některých vitamínů či živin. Nemluvě o znečištěné vodě, vzduchu a genetickým modifikacím. V potravinách se také běžně užívají různá aditiva jako barviva, vosky, zahušťovadla, stabilizátory, konzervanty, bělící látky, emulgátory atd. O tom, jaký vliv na zdraví mají, jak vysoké dávky, a jak dlouhodobě možné je takové látky konzumovat, se vedou různé diskuze. Ošetření zeleniny, ovoce, masa, ryb, obilovin, koření, mléčných výrobků a dalších potravin za účelem prodloužení doby skladování je běžnou praxí. Přitom víme, že při těchto ošetřeních dochází až k 80-ti% ztrátám důležitých vitamínů.

Plodiny jsou také sklízeny dříve, než dozrají, přitom právě zralost je alfou a omegou jejich kvality.

Častým prvkem u potravin, které prošly nějakou technologickou úpravou, je vysoký obsah jednoduchých cukrů typu glukózo-fruktózový sirup a podobně. Nemůžeme se tedy divit, že ztrácíme významné zásadité minerály (v čele s hořčíkem a vápníkem), zvyšuje se nám hladina cukru v krvi, nemluvě o rychlejším množení nežádoucích mikroorganismů v trávicím traktu.

Potraviny, které se tak dostanou do našich spižíren, jsou často energeticky syté, ale nutričně chudé. Není nic překvapivého, že pojem podvýživa je tak dnes naprosto běžný i u obézních lidí či aktivních sportovců.

Jak z tohoto bludného kruhu ven?

V prvé řadě si nejvíce pomůžeme, když se v rámci možnosti budeme snažit nakupovat u místních producentů. Vždy je lepší dát přednost malému prověřenému výrobci nebo pěstiteli. Dále je více než žádoucí zařadit do našeho slovníku slova jako pestrost, pravidelnost, střídmost, klid a pohoda při jídle. Není nic příjemného, když nás postihne nadýmání, nevolnost po jídle, tlaky v žaludku v důsledku nedostatečného kousání či hltání. K jídlu bychom měli přistupovat s úctou a vyhradit mu náležitý prostor a čas.