Jahody mají až nadpřirozené vlastnosti - znáte některé?

8. června 2018, Petr Novotný, výživový poradce

Asi netřeba zmiňovat, že jahody či jahodové příchutě patří v našich zeměpisných šířkách k velmi oblíbenému druhu ovoce.

Listy jahod jsou velmi často součástí nespočtu směsí bylinných čajů. Účinky listů jsou velmi zajímavé a působí:

  • adstringentně (= látky, které stahují a vysouší tělesné tkáně, snižují vylučování, sekrety, výtoky a krvácení)
  • antiflogisticky (tlumí záněty)
  • diureticky (močopudně).

Použití je velmi široké, ale nejčastější je např. při zánětech sliznice střev či ke zmírnění průjmů, ale podpůrně také třeba proti ledvinovým kamenům.

Co se týká plodů, ty obsahují řadu tělu prospěšných látek: vlákninu, hořčík, draslík, vápník, vitamín C (obsah je srovnatelný s citrusovými plody).

Studie udávají, že jahody mají jednu z nejvyšších antioxidačních aktivit (schopnost "likvidovat" volné radikály v těle). To např. představuje 1,3 násobek antioxidační aktivity pomerančů, dvojnásobek červených hroznů. Nejvyšší hodnota byla vykázána u plané odrůdy jahod, dále kulturní jahody a potom jablka, kiwi, meruňky, broskve.

Prokázané prospěšné účinky jahod

  • Působí protizánětlivě.
  • Antikarcinogenní účinky jahod - potlačování progrese nádorů, tyto účinky se přisuzují především kyselině ellagové a kvercetinu.
  • Jahody pomáhají snižovat LDL (špatný) cholesterol.
  • Obsažené látky, kterým se říká flavonoidy, částečně zamezují shlukování krevních destiček, čímž se snižuje riziko infarktu.
  • Antioxidační účinek jahod má pozitivní vliv i na činnost našeho mozku.
  • Obsažený kvercetin je účinný v boji proti některým typům virů.
  • Ellagová kyselina působí i na Helicobacter pylori, který byl zjištěn u nemocných s peptickými vředy.
  • Obsažené ellagitaniny působí podpůrně vůči rakovině jícnu.
  • Kvercetin a extrakt jahod zlepšují průběh rakoviny jater.

Často se v souvislosti s jahodami zmiňují alergie. Nejde o typickou formu alergie - jahody jsou schopny přímo z alergických buněk uvolňovat histamin, což se občas může projevit dočasnou kopřivkou. Rozsah a výsev kopřivky se odvíjí od množství požitých jahod. Konzumace jahod se někdy nedoporučuje např. lidem trpícím alergií na acylpyrin.