Rafinovaná sůl - prospívá nám?
15. července 2018, Petr Novotný, výživový poradce
![](https://727d78c046.clvaw-cdnwnd.com/77a1f2771585cdbeaa51169937b6d5c7/200000222-11bdb12b81/sul.jpg?ph=727d78c046)
Je průmyslově zpracovaná sůl vhodná ke každodenní konzumaci?
Co vlastně znamená pojem rafinovaný? Rafinace je technologický postup, při němž se prvotní surovina zbavuje všech "nežádoucích" příměsí (pachových a chuťových látek) a nečistot. Tímto způsobem ale přichází o některé vitamíny a množství dalších cenných látek, a samozřejmě také o původní vůni a chuť.
Při rafinaci navíc mohou vznikat skutečně nežádoucí substance nebo škodlivé sloučeniny, přičemž výsledný produkt je velmi často jen jedna jediná látek, doslova odraná o komplex jiných, s nimiž se v přírodě vyskytuje ve spojení. Pro tělo proto není přirozené takto průmyslově upravenou látku přijímat. Bohužel ovšem platí, že zpracovanou a "očištěnou" surovinu lépe a snadněji prodat, proto jsou rafinované výrobky obecně výrazně levnější.
Sůl nad zlato?
Doporučený denní příjem kuchyňské soli je cca 5 g denně, v České republice se však pohybujeme i kolem 15 g a více. Selský rozum tedy velí zmírnit a také více sledovat a číst etikety. Tím snížíme i příjem soli skryté, nacházející se zejména v průmyslově zpracovaných produktech, polotovarech, instantních jídlech apod. (Ty se obecně vyplatí nejíst vůbec).
A jak se to má s rafinovanou solí? Je sice vysoce trvanlivá, ale tělu nic nepřináší, naopak mu přidává práci i s jejím zpracováním a vyloučením. Jedná se totiž v podstatě pouze o chlorid sodný a chemické přísady. Bývá sice obohacována v dnešní době deficitním jódem, ale ve většině případů jde o anorganickou formu, která je pro tělo hůře vstřebatelná.
A co se děje v těle při příjmu zvýšeného množství samotného sodíku? Dochází k zadržování vody v mezibuněčných prostorách a ke zvyšování krevního tlaku. Za normálních okolností toto pomáhá vyvažovat draslík přítomný i v nerafinovaných solích, při dlouhodobé zvýšené konzumaci rafinované soli však nastává disbalance. Ta vede k okyselení organismu, oslabení imunitního systému a v konečném důsledku k možnému vzniku různých chronických onemocnění.